Festival črk - tiporenesansa

tipoRenesansa

studio za visoki tisk
Breg 22
1000 Ljubljana
01 3200 889
info@tiporenesansa.si

1. Festival črk

Tiskarna

Glavni del studia je stara tiskarska oprema, ki v večini izvira iz čas po II. svetovni vojni. To opremo so tiskarne v večji meri uničile pri modernizaciji, zato je danes izjemno redka in skoraj neprecenljive vrednosti. Vsa oprema studia tipoRenesansa je delujoča.

 

Naj naštejemo le nekaj glavnih strojev:

 

Exakt - stiskalnica za poskusni odtis, format 40 x 30 cm, narejena kmalu po drugi sv. vojni. Je najpreprostejša naprava v delavnici in je izvirno služila za izdelavo poskusnih odtisov časopisnih stolpcev.

 

Adana 5" x 3" - majhen zaklopni strojček za tiskanje vizitk. Model se ves čas produkcije ni spreminjal in je težko ugotoviti leto nastanka. Verjetno je narejen v 70-ih prejšnjega stoletja. Je najmanjši od treh modelov in je bolj po naključju zašel v Slovenijo. To drobčkeno mašinco še posebej ljubijo otroci.

 

FAG Control 405, format A3, letnik 1960. Manjši model Fagove stiskalnice za poskusni odtis, narejen s švicarsko natančnostjo. Služila je celo za poskusne odtise 4-barvnih klišejev (v tiskarni boste izvedeli, kaj to sploh je). Danes je nepogrešljiva za najzahtevnejše odtise, z njo pa tiskamo tudi leso- in linoreze. Že ima motor, ki pa služi le za poganjanje barvnega valja. Tiskati pa moramo še vedno kar lepo peš - ob preši desno in spet nazaj. Prijetna koreografija, ki pa po osmih urah utrudi.

 

Heidelberg Tiegel, format A4, letnik 1950. Knjigotiskarska legenda, popolnoma avtomatski zaklopni stroj, ki je svetovna uspešnica. Še danes deluje z neverjetno natančnostjo in ne zahteva drugega kot redne obhode s kantico z oljem (najbolj mu paše hipoidno). Naj bo tiskarna še tako moderna, nekje zadaj pod stopnicami bo ta stroj verjetno izsekaval tiste krogce, ki vam jih v gostilni dajo pod kozarec.