Festival črk - tiporenesansa

tipoRenesansa

studio za visoki tisk
Breg 22
1000 Ljubljana
01 3200 889
info@tiporenesansa.si

1. Festival črk

O studiu

Si lahko predstavljate, da neko človekovo znanje po 450 letih uporabe le v nekaj desetletjih skoraj izgine iz spomina?

 

O stari tehniki

Tehnika visokega tiska (tiskanje s svinčenimi črkami), je bila skoraj pol tisočletja najbolj razširjena tiskarska tehnika. V zadnjih nekaj desetletjih so jo izrinile druge hitrejše tehnike, a občutek, ki ga čutimo pod prsti, ko potipamo po starem narejen narejen odtis in globina črne barve z novimi tehnikami ne moreta biti presežena.

 

Kaj delamo

V Studiu tipoRenesansa ohranjamo prav to staro tiskarsko tehniko. Izvajamo tiskarske in kaligrafske delavnice za otroke, mladino in odrasle, ter organiziramo Festival črk.

 

Oprema

V zavihku o tiskarni si preberite nekaj podrobnosti o opremi, ki je bila v večini uničena v 80-ih prejšnjega stoletja. Po večletnem zbiranju, mnogih intervjujih, brezštevilnih urah čiščenja, restavriranja in urejanja materiala je delavica sedaj v popolnoma delujočem stanju.

 

Knjižnica

Poleg opreme zbiramo še dokumentacijo in strokovne knjige. Najbolj radovednim je po dogovoru na voljo knjižnica, ki zajema področja kaligrafije, tipografije, zgodovine pisav in tiska, pa tudi precej priročnikov za poklice, ki so bili nekdaj potrebni za nastanek knjige.